Každý z vás se jistě už setkal s plesnivějícím pečivem, které se mu ještě včera zdálo být v naprostém pořádku. Mělo by vydržet týden ve slušné kondici, říkají pekaři, když mu věnujete tu správnou péči. Ideální teplota je od 20 do 25 stupňů. Do lednice nepatří, ale v mrazáku ho mějte klidně šest týdnů. Teplé pečivo nechte nejprve vychladnout a balené raději vybalte.
Bochník chleba
Igelitový sáček
Nejjednodušším rozhodnutím je ponechat pečivo tak, jak jste si ho přinesli z obchodu. U housek a rohlíků to možná není zas takový problém, pokud je rodina schramstne nejpozději druhý den. Ale čerstvý chleba si zaslouží víc než zapaření a trvanlivost maximálně dva dny. Pak obvykle ztratí chuť, křupavost a nakonec zplesniví. A vy ho vyhodíte. Nedávný test odhalil, že nejoblíbenější chléb Šumava je na způsob skladování obzvláště háklivý. Igelit z něj dělá něco nepoživatelného.
Bavlněná, lněná utěrka
Tradiční. A relativně dobrá volba, máte-li rádi trénink čelistí a zubů. Pečivo se velmi rychle vysuší. Ale vydrží. Někdo dává tvrdší kůrce přednost. Ještě o krapítek víc to platí o papírovém pytlíku. Například takovou veku na chlebíčky druhý den už nenakrájíte.
 
Chlebovka
Podle průzkumů je to v domácnostech nejčastěji používaná varianta. Plastová, dřevěná, bambusová, nerezová, smaltovaná. Dokonce vakuová. Pečivo se zabalí do utěrky (ta by se měla po třech dnech vyměnit) a vloží do nádoby. Vakuová chlebovka má tu nevýhodu, že pokaždé musíte znovu vysát vzduch. Na takové to domácí rohlíkování, kdy si každých deset minut někdo dojde pro další, to vskutku není.
Pečivo v sáčku
Funkční pytlík
K dostání je česká novinka, bavlněný uzavíratelný pytlík s vnitřní membránou. Slibuje pomalejší tvrdnutí než běžná bavlněná či lněná látka. Na chlebník zapomeňte. Pytlík můžete zavěsit na háček na libovolné místo v kuchyni. Prodává se ve třech různých velikostech.
 
Záleží na vás, čemu dáte přednost. Ale chcete-li zachovat pečivu jeho chuť, vůni i konzistenci, jednoznačně se vyhněte igelitovým pytlíkům. Ono vám poděkuje vlastně i životní prostředí.